Nebojte se vyjednávat při refinancování

Refinancování hypotéky, tedy přechod z jedné banky do druhé nebo také ke stavební spořitelně, je jednoduché. A nemusíte ani čekat až na termín fixace. Nové podmínky si můžete zajistit dlouho před tím. „Poskytujeme možnost refinancování hypotečního úvěru s odložením jeho čerpání až o dva roky,“ potvrzuje například Petr Plocek z UniCredit Bank. Dva roky jsou běžné i u většiny ostatních bank. Jen je třeba si uvědomit, že fakticky pak budete dohodnuté podmínky čerpat kratší dobu. Jinými slovy, když si hypotéku refinancujete dva roky před koncem fixace a sjednáte si sedmiletou fixaci, budete dohodnutou sazbu reálně využívat pět let.

Vydáno: 12. 11. 2019
Kategorie: Bydlím
Zdroj: PartnersNews

Přesto se v současné době, kdy úrokové sazby již několik měsíců po sobě klesají, může takový krok vyplatit. Nejedna banka či stavební spořitelna má totiž pro refinancování lepší úrokové sazby než pro nové úvěry. Navíc, tzv. nejnižší nabídkové sazby nemusíte vnímat jako bernou minci. Vyjednáváním se dá totiž dostat i níže. Získat sazbu kolem dvou procent je tak poměrně reálné. Nabídky se přitom vyplatí poptávat nejen v přímo ve finančních institucích, ale také u hypotečních poradců, kteří o sazbách s bankami „rokují“ denně a vědí, kam se až dá dostat.

Doporučení vyjednávat platí i u vaší stávající banky. „Pokud vám na první dobrou nedají vhodnou sazbu, vyplatí se opatřit si konkurenční nabídku,“ dává tip Jiří Kubík, finanční poradce Partners. Možná pak banka názor změní. Když ne, zvažte přechod k jiné bance či stavební spořitelně, možné to je i „křížem“. „Úvěr ze stavebního spoření je možné refinancovat hypotékou,“ říká Andrea Vokálová z Hypoteční banky. „A zcela běžný je i přechod od banky ke stavební spořitelně,“ doplňuje Tomáš Kofroň z ČMSS.

Změna je snadná
Navíc, pokud nechcete měnit parametry hypotéky, je přechod od jednoho finančního ústavu k druhému snadný. Uplatňuje se zde zjednodušený postup. „V určité zjednodušené formě probíhá i doložení příjmů,“ doplňuje Martin Novák, hlavní analytik Broker Consulting. Například u Moneta Money Bank stačí doložit výpisy z účtu, kam vám chodí mzda. Také u Hypoteční banky příjmy jen prohlásíte a doložíte výpisy z účtu. Rovněž u UniCredit Bank není v těchto případech nutné dokládat nové potvrzení o příjmu. Vysvětlení je snadné. Pokud banka vidí, že jste dosud spláceli řádně, nemá důvod mít obavy, že to nezvládnete i nadále.

Snazší je to také s ostatními doklady. Základem budou dokumenty, které máte ke stávajícímu úvěru. „Předložit je třeba smlouvu o úvěru a dále potvrzení o aktuálním zůstatku úvěru, aktuální výpis z katastru nemovitostí ne starší 30 dnů nebo nájemní smlouvu v případě družstevního bydlení,“ uvedla Monika Kopřivová ze Stavební spořitelny ČS.

Nutný je rovněž odhad nemovitosti. Stačí i starší (pět až sedm let). Vzhledem k prudkému růstu cen nemovitostí v posledních letech však může být nový odhad výhodou. Od hodnoty nemovitosti se totiž odvíjí LTV, tedy poměr ceny nemovitosti k výši úvěru. Při současných cenách se tak dá předpokládat, že vyjde lépe.

Poplatky s refinancováním prakticky žádné spojené nejsou. „Počítat je třeba jen s úhradou správních poplatků na katastru za výmaz zástavního práva současné banky a vložení zástavního práva pro budoucí banku,“ popisuje Zuzana Filipová z Moneta Money Bank. To jsou asi dva tisíce korun. Délka vyřízení záleží na tom, jak rychle dáte dohromady všechny podklady. „Pak je schválení otázkou jednotek dní,“ dodává Lenka Molnárová z RSTS.

Zvažte přechod k jiné bance či stavební spořitelně, možné to je i „křížem“. Úvěr ze stavebního spoření lze refinancovat hypotékou a naopak.

Zdroj: Lidové noviny