Tříprocentní sazby hypoték se stávají realitou

Zájemci o půjčky na bydlení se potýkají s rychle zdražujícími hypotékami. Jejich sazby přitom rostou podstatně rychlejším tempem, než by odpovídalo obvykle publikovaným průměrům za celý trh. Zatímco podle statistik Fincentrum Hypoindexu banky během července zpracovávaly žádosti s průměrnou sazbou 2,23 procenta, čerství zájemci musejí v hypotečních bankách počítat s úrokem až o třetinu vyšším.

Vydáno: 24. 8. 2021
Kategorie: Bydlím
Zdroj: PartnersNews

„V případě červnového a červencového Fincetrum Hypoindexu šlo o obchody, které se dojednávaly nejčastěji v průběhu května, respektive června. Aktuální, tedy srpnové nabídkové sazby jsou vyšší. Pohybují se v průměru nad 2,5 procenta,“ říká šéfanalytik Fincentrum & Swiss Life Select Jan Macek.

Přispívá k tomu fakt, že domácí banky nezvládají nápor zájemců o hypotéky a zpracovávají podstatně starší žádosti než obvykle. Výsledkem je mimo jiné i opticky pomalejší nárůst průměrných sazeb za hypotéky, než by odpovídalo aktuální situaci na přepážkách.

„Sledujeme na týdenní bázi vývoj úrokových sazeb aktuálně zpracovávaných hypoték a v minulém týdnu byla průměrná úroková sazba 2,54 procenta,“ potvrzuje Luboš Svačina z firmy Golem Finance zprostředkovávající hypoteční úvěry. Srpnový průměr kolem 2,5 procenta potvrzuje i Raiffeisenbank. „Sazby našich hypoték následují trh a pozvolna rostou měsíc od měsíce, růst se očekává i na další měsíce tohoto roku s tím, jak ČNB zvýšila sazby a další zvyšování avizuje,“ říká mluvčí banky Petra Kopecká.

Relativně vysoký průměr sazeb odráží masivní zdražování v případě některých konkrétních klientů. „Banka mi nabídla financování za tři procenta, tak vysoké číslo jsem neočekával,“ uvádí pro deník E15 zájemce o hypotéku u velké domácí banky, který si přál zůstat v anonymitě.

O blízkosti tříprocentní hranice ovšem hovoří i odborníci. „Dnes už existují i banky, které u méně bonitních klientů směřují k úrokovým sazbám kolem tří procent.

Nesmíme zapomínat, že pandemická situace zásadně změnila vyhodnocovací systémy solventnosti klientů,“ potvrzuje partner fondu DaVinci Investments Vlastimil Bijota s tím, že bankami proklamované aktuální úrokové sazby považuje spíše za marketing než za realitu.

„Nabídkové úrokové sazby pro nové hypotéky se dnes pohybují až na úrovni 2,9 procenta napříč všemi fixacemi,“ říká obchodní ředitel poradenské společnosti Partners Jan Brejl. Podstatně výše leží i průměrné sazby, které noví klienti aktuálně mohou získat.

Sazby přitom podle ekonomů dál porostou, Česká národní banka už dříve avizovala, že může zvýšit základní sazbu v ekonomice na každém dalším zasedání bankovní rady, což by znamenalo do konce roku ještě trojí zvýšení.

„Postupně se naplňují předpoklady, že úrokové sazby hypoték půjdou mírným tempem nahoru. ČNB bude ve svém úsilí o snížení infl ačních očekávání sazby dále zvedat. Otázkou je, kolikrát tak ještě letos učiní a jaké tempo zvolí,“ uvedl Miroslav Zámečník, hlavní poradce České bankovní asociace.

Zdroj: E15