Na problémy se splácením hypotéky je nutné reagovat včas

Hypotéky podstatně zdražily a centrální banka zpřísnila i podmínky pro jejich sjednávání. To mnoho domácností, které budou hypotéku nyní refinancovat, může dostat do problémů. I ty se ale dají řešit.

Vydáno: 3. 5. 2022
Kategorie: Bydlím
Zdroj: PartnersNews

V letošním a příštím roce bude končit fixace hypotékám v objemu 250 miliard korun. Vzhledem k rychlému růstu základních úrokových sazeb (5 %) ze strany centrální banky, dochází i k rychlému růstu u hypoték. Mnohé domácnosti s hypotékou se na situaci připravily takzvanou dopřednou fixací. Ne ale všechny. A ty ve chvíli nutnosti hypotéku refinancovat pocítí zdražení.

„Na průměrné hypotéce ve výši tří milionů korun při srovnání se stejným obdobím, kdy se sazby pohybovaly kolem 2 procent, vzroste měsíční splátka přibližně o pět tisíc korun. Dnes se nabídkové sazby pohybují na úrovni 5,5 procenta,“ říká obchodní ředitel skupiny Partners Jan Brejl.

Podle něj je za takové situace nejdůležitější na novou situaci včas reagovat.

„V první řadě je nutné si projít veškeré náklady domácnosti a zamyslet se nad tím, co je možné postrádat, byť na přechodnou dobu. Dalším krokem je možnost prodloužení splatnosti hypotéky až na původní splatnost. V krajním případě je pak nutné zvážit prodej nemovitosti a nákup levnější či přesun do nájemního bydlení,“ popisuje kroky, které mohou zmírnit dopady dražších hypoték na rozpočty domácností.

Důležité je včas reagovat na problémy

To, že mnohé domácnosti mohou přivést do problémů dražší hypotéky, odborníci nevylučují. Domácnosti totiž nečelí jen zdražujícím hypotékám, ale i cenám energií, pohonných hmot, oblečení, potravin, dopravy, a tak by se dalo pokračovat. Domácnosti, které hypotéku získaly již na hraně svých příjmů, se tak problémům nejspíše nevyhnou.

„Na druhou stranu platí, že se domácnosti zpravidla chovají racionálně a v případě ohrožení vlastního bydlení zredukují zbytné náklady. Důležité je reagovat včas a nedostat se do situace, kdy nejsem schopen splácet a zavřu si tak cestu k dalším úvěrovým možnostem,“ vysvětluje Jan Brejl s tím, že je vhodné, aby se klienti obrátili na finančního poradce, který jim dokáže s jejich rozpočtem a alternativami na finančním trhu poradit.

Možnosti jsou ale i tak omezené. Na současném trhu se úroky u hypoték pohybují už jen ve výjimečných případech pod pěti procenty. A centrální banka navíc oznámila, že nehodlá ve zvyšování úroků polevit. Odborníci tak očekávají, že úroky u hypoték letos nakonec vyšplhají až k šesti procentům.

Dražší hypotéky nájemní bydlení nezlevní

Mnoho takzvaných odborníků tvrdí, že dražší hypotéky podnítí zájem o nájemní bydlení v Česku. Že to se stane stejnou alternativou k vlastnímu bydlení jako v západních zemích. Podle finančního poradce Tomáše Malkuse ale tento názor příliš logiky nedává.

„Zde jde o přímou úměru. Nižší poptávka po hypotékách kvůli vysokým úrokům, novým pravidlům centrální banky a drahým nemovitostem zvýší poptávku po nájmech. Avšak tím, dle mého názoru, taktéž zdraží nájemní bydlení. Výsledkem tak bude jen prohloubení současného problému, že stále mnoho lidí si vlastní bydlení, ať už v nájmu, nebo na hypotéku, nebude moci dovolit,“ říká.

Z toho plyne, že současná neutěšená situace ve věci nedostupnosti vlastního bydlení v Česku, která patří k nejhorším v Evropské unii, potrvá i nadále.

Zdroj: E15.cz