Černý rok pro akcie i dluhopisy. Jak dopadly podílové fondy?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v prosinci, jak za celý rok 2022 a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost?

Vydáno: 9. 1. 2023
Kategorie: Investice
Zdroj: PartnersNews

Podílové fondy skončily za prosinec v minusu. Hlavní příčinou jsou centrální banky, které se hromadně pustily do zvedání základních úrokových sazeb.

Růst výnosů tlačil níže ceny dluhopisů. Přísnější rétorika centrálních bank dopadla na ceny akcií, kde jsou hlavními riziky zpomalení ekonomiky, ceny energií a dlouhodobost inflace.

Otočka směrem dolů byla o to překvapivější, že z hlavních ekonomik přicházela lepší makroekonomická čísla. Inflační čísla začala klesat, ani zpomalení ekonomik nenaznačuje příchod tvrdé recese a čísla o nezaměstnanosti jsou stále velice lichotivá. A právě tato relativně lepší čísla způsobila, že centrální banky mají o trochu více prostoru na další zvedání sazeb, což mnoho investorů vyplašilo.

Podílové fondy investující do akcií vyspělých zemí v roce 2022 ztratily v průměru 12,8 procenta, jen za prosinec 4,6 procenta. Partners index sleduje výkonnost korunových fondů nabízených v České republice.

Speciálně zaměřené akciové fondy (investující do nerozvinutých zemí, okrajových trhů, jednotlivých sektorů a podobně) klesly v roce 2022 v průměru o 14,6 %, za prosinec o 2,5 %. Za lepším výsledkem v posledním měsíci v porovnání s hlavními trhy je menší propad asijských trhů. A například akciový index pražské burzy klesl jen asi o jedno procento.

Celý letošní rok byl k investorům velice nevlídný. Události jako desetiletí neviděná inflace a následně zpřísňování měnových politik, doznívající pandemie covidu či válka na Ukrajině zasáhly negativně nejen akcie.

Technologický akciový index Nasdaq v minulém roce ztratil 33 procent, protože technologické akcie se ukázaly jako jedny z nejzranitelnějších vůči rostoucím sazbám. Široký americký akciový index S&P 500 klesl o 19 procent. Nejvýrazněji ztrácely letos akcie společností Tesla a Meta/Facebook, které klesly přes 64 procent.

Evropský index STOXX 600 klesl přibližně o 12 procent. Hůře si vedly také středoevropské indexy, které energetická krize, blízkost konfliktu a vysoká míra inflace zasáhly nejtvrději.

 

Průměrná cena kvalitních dluhopisových fondů (státní a kvalitní korporátní) v roce 2022 klesla o 1,7 %. Může za to propad cen dluhopisů kvůli tomu, jak se zvyšovala inflace a základní sazba České národní banky. Za prosinec klesla cena těchto fondů o 0,4 %, stojí za tím růst výnosů.

Fondy s investicemi do rizikových a spekulativních dluhopisů ztratily za rok 2022 v průměru 7,6 %, za prosinec 0,6 %. Jejich ceny v posledním měsíci srazil nárůst rizikových prémií související s negativní vlnou na akciových trzích.

Americké státní dluhopisy zaznamenaly rekordní ztrátu, poháněnou inflačními tlaky. Bloomberg US Treasury Index klesl o 12,5 %, což je největší ztráta za posledních 40 let. Index českých vládních dluhopisů odepsal kolem 8 % , na vině opět byly rostoucí sazby.

 

Průměrná hodnota smíšených fondů klesla za celý rok o 8,4 %, za prosinec o 2 %. Určité odchylky ve výkonnosti samozřejmě závisely na jejich různých strategiích ohledně regionů, sektorů či komodit. 

Zdroj: penize.cz