Srdce na dlani

Mít srdce na správném místě patří k povinné výbavě každého, kdo pracuje s lidmi. Dominika Pávková, VIP finanční poradkyně z Litomyšle, ho má doslova na dlani. A to i přesto, nebo lépe právě proto, že si prošla chvílemi, které žádná maminka zažít nechce. Z porodnice odešla bez holčičky a rozhodla se stát fundraiserkou perinatálního hospice Dítě v srdci, jemuž Dominika a Partners dohromady přispěli částkou 100 tisíc korun.

Vydáno: 11. 1. 2023
Kategorie: Podporujeme
Zdroj: PartnersNews

„Žádné ženě nepřeji, aby z porodnice odcházela s prázdnou náručí. Ale každé, která si touto zkušeností musí projít, přeji, aby měla možnost zažít porod a následnou péči takovou, jako já,“ vzpomíná na nejbolestivější životní období Dominika Pávková: „V polovině loňského května se nám měla narodit Dorotka. Na běžné kontrole měsíc před porodem gynekolog nenašel puls srdíčka miminka, přesto že jsem ještě den před tím cítila pohyby. Musel se co nejdříve vyvolat porod. Bohužel jsem z porodnice domů neodešla s holčičkou, ale bohudík ani s žádnou špatnou zkušeností, traumatem nebo nevhodným chováním. Personál nemocnice byl od začátku naprosto podporující, profesionální a maximálně vstřícný.“

A právě to je cílem každodenní práce hospice Dítě v srdci, který podporuje a provází rodiny zasažené ztrátou miminka v jakékoliv fázi těhotenství, během porodu nebo krátce po něm. I dlouhé měsíce po porodu poskytuje pomoc v podobě psychické podpory a péče, ale i informace ohledně pohřební služby, matriky a jiných nutných záležitostí. „Dítě v srdci mi pomohlo zvládnout nejnáročnější období mého života. Proto jsem se rozhodla podpořit tento tým úžasných lidí, aby mohli být i nadále na blízku rodinám po ztrátě miminka a šířit osvětu ve zdravotnictví. Díky téměř třináctileté praxi ve financích a komunikaci s klienty jsem přijala pozici fundraisera, který získává peníze pro neziskové organizace a nadace,“ dodává Dominika, která v rámci charitativní výzvy vypsané pro zaměstnance Partners získala pro hospic 100 tisíc, přičemž polovinu peněz věnovala osobně ona.  

Každoročně narůstá počet porodnic projevujících zájem o spolupráci s Dítětem v srdci a jejich memoryboxy uchovávající vzpomínky na miminko. S tím jsou spojené náklady na proškolení zdravotnického personálu, kompletací memoryboxů i následnou péči o rodiny. Český zdravotnický systém ale tuto službu nefinancuje. Přitom jen v roce 2020 pečoval tým Dítěte v srdce o 496 rodin a v roce 2021 už o 1 158. Bez pomoci dárců se proto neobejde.

Díky svým aktivitám a úsilí se Dítě v srdci vloni stalo Finalistou ankety Neziskovka roku. Do čtvrtka 12. ledna 2023 je možné pro něj hlasovat v Ceně veřejnosti ZDE.